Domácí sušené maso - jerky
Jerky má původ už u severoamerických indiánů, kteří maso sušili buď na slunci, nebo pod sedadlem na koních. Jedná se o energii sbalenou na cesty, když obsahuje velkou porci bílkovin a energie. V dnešní době už se suší nejčastěji hovězí, vepřové či drůbeží maso a různě se ochucuje. Receptů na ochucení je spousty a připravuje se buď v sušičkách, nebo v troubě. My si uděláme sušené hovězí z levnějšího předního masa a klasickým ochucením.
Na zhruba 180g
600g hovězí loupané plece (co nejlibovější)
4 stroužky česneku
100ml sojové omáčky
50ml worcesteru
1 lžíce kečupu
sůl, mletý černý pepř
špejle
Postup
1) Maso zkontrolujemee a případně ho zbavíme různých šlach, mělo by být co nejlibovější. Nakrájíme ho na větší kusy a poté na tenké plátky, max. 3cm široké. Pro lepší krájení ho můžeme dát na 30 minut před krájením do mrazáku.
2) Tenké plátky dáme do misky, zalijeme sojovkou, worcesterem, přidáme prolisovaný česnek, kečup a ještě vydatně osolíme a opepříme. Misku zabalíme do fresh fólie a dáme do lednice min. na 4 hodiny, nejlíp však přes noc marinovat.
3) Maso vyndáme a necháme chvíli orazit. Mezitím si připravíme špejle. Jednotlivé plátky masa na špejle napícháme a položíme přes mřížku v troubě. Pod maso si dáme velký pekáč a do něj pečící papír, protože z masa bude odkapávat šťáva.
4) Maso dáme do trouby předehřáté na 50°C a už jen čekáme 2 - 5 hodin. Maso by mělo být tuhé, žvýkací, ale ne tvrdé a lámavé. (viz. rady níže).
* Sušení masa trvá různě dlouhou dobu. Já sušil v troubě na horkovzduch a stačily mi cca 2 hodinky. V sušičkách či jiných troubách to však může trvat klidně i 5 hodin.
* Maso opravdu vydatně osolte a ochuťte. Šťáva z masa během sušení mizí a odkapává, takže je třeba aby i po usušení bylo maso slané.
* Na sušení se hodí prakticky jakákoliv část masa. Nejvhodnější je však přední, které není tak drahé a bývá poměrně libové.
* Možná si řeknete, že je výroba jerky nákladná. Ovšem v porovnání s obchody, kde 35g najdeme zhruba za 70,- Kč se domácí výroba jeví levnější a možná i chutnější.
Náhledy fotografií ze složky Ostatní
Komentáře
Přehled komentářů
Prikladam 2 recepty a dalsi uzitecne info - nutricni tabulka, cenik mas a vsechny zajimave informace pro stravniky -- https://www.slimming.cz/susene-maso/
VSE O SUSENEM MASE
(Luky, 18. 9. 2019 11:53)