Gnocchi Quatro Formaggi
Gnocchi [ňoky] jsou po pastě nejoblíbenějším italským pokrmem, dělaným z bramborového těsta. Historie ňoků sahá až do dob římského impéria, kdy se dělali především na východě Itálie. Moje varianta je tentokrát jedna z nejznámějších omáček, čtyři druhy sýra.
2 porce
200g gnocchů
50g gorgonzoly
50g parmezánu / grany padano
50g ementálu
50g mozzarelly strouhané
1 hrnek mléka
1 žloutek
Postup
1) Všechny sýry si nakrájíme na kostičky. Nejlépe do nerezové misky, která bude sedět na menší hrnec, dáme mléko a do něj sýry, které v něm necháme cca 15 minut odležet.
2) Po 15-ti minutách se v mléku promísily chutě všech sýrů. Dáme si vařit vodu na gnocchi, kterou osolíme a vedle v menším hrnci si vytvoříme vodní lázeň, tzn. cca 3-4 cm vody kterou zahřejeme a necháme vytvořit páru.
3) Až se začne voda vařit, dáme misku na hrnec a necháme sýry postupně v mléce rozpustit. Zároveň dáme vařit do vody gnocchi.
4) Až se rozpustí sýry v mléce, vznikne nám krásně krémová omáčka, do které ještě zašleháme žloutek, který dodá barvu a víc spojí všechny chutě.
5) Gnocchi jsou vařené tehdy, pokud vyplavou na hladinu vody. Postupně je tak sbíráme a dáváme do misky / hlubokého talíře, dokud všechny nevyplavou. Omáčkou si je pak jen přelijeme.
* Samozřejmě sýrů existuje celá řada. U nás se gorgonzola nahrazuje nivou, do omáčky také patří spíše sýr Brie než mozzarella. Myslím, že není úplné barbarství zaměňovat tyto ingredience. Určitě se však vyvarujte různých eidamů, goud apod. které se vám rozhodně nerozpustí a chuťově jsou nijaké.
* Do omáčky můžete pochopitelně přidat i nějaké bylinky. Třeba čerstvou posekanou bazalku, nebo nějaké sušené, které dodají další chuť.