Gastrozážitky #3 - Kozlovna U Komína
Ve druhém díle mého seriálu článků, ve kterém navštěvuji místní restaurace a hostince, se vydáme do Sedlčan, kde je restauračních zařízení hned několik. Moje kroky tentokrát vedly do Kozlovny U Komína, která je otevřena zhruba rok. I za tu dobu si však dokázala získat pověst celkem kvalitní gastronomie podporovanou čepovaným Kozlem.
Přes oběd je na výběr z několika hotovek, které kombinují tradiční české jídla s lehce moderní kuchyní. Já zavítal na večeři a tak jsem si vybíral z menu. Na výběr je z minima předkrmů a dezertů a ze spousty druhů mas. Především červené maso, hovězí a vepřové, ale i pár pokrmů z bílého masa. Uvítal bych 2-3 jídla z bílého rybího masa, i když chápu, že konceptu restaurace to neodpovídá na 100%.
Předkrm - Hermelín ve slanině s brusinkami a rucolou
Když se řekne Sedlčany, většinu napadne Sedlčanský hermelín. Jeho zařazení na menu je tak naprosto v pořádku a mělo by být samozřejmostí. Kombinace hermelínu s brusinkami je osvědčená a velice chutná. Tím spíš, když se k tomu přidá slaninka, která každé jídlo jen vylepší. Jako předkrm ideálně naladil na další jídla a nebyl tak sytý. Co se týče provedení a účelu, nemám jedinou výtku. Nejlepší chod menu.
Hlavní chod - Filírovaný hanger steak s grilovanou zeleninou
Hanger steak je zvláštní kus masa, úpon bránice, který se špatně při bourání získává. Dřív proto nebyl vůbec k dostání na krámech. Dělá se podobně jako flank steak (pupek). V restauraci podávaný s omáčkou demi glace a grilovanou zeleninou. Co se týče masa, bylo medium rare, což se na některých kouscích podepsalo větší žvýkavostí. Ostatní však byly měkké a dobré. Demi glace mohl být silnější, ač chuťově byl dobrý, mohl být více zredukovaný. Grilovaná zelenina - paprika, cuketa, lilek ok, s balsamikem nemám problém, takže bez výtky.
Dezert - Čokoládový fondant s malinovým coulis a jogurtovou zmrzlinou
Čokoládový dortík byl domácí, což je snad samozřejmost a cení se to. Formička byla zbytečně moc vysypaná nejspíše hrubou moukou, která ulpěla na spodku a kazila design. Upečení bylo v pořádku, mohl být v troubě o minutku, dvě déle a stejně by byl dobrý. Co musím ocenit je, že ani dortík ani zmrzlina nebyla moc sladká a tak i s malinami šlo vše dobře dohromady.
Závěrem, návštěva Kozlovny U Komína rozhodně není ztraceným časem. Ať už si jdete pro zážitek pivní nebo gastronomický, přátelská a nekuřácká atmosféra se vám jistě zalíbí. Co se týče kuchyně, určitě je co zlepšovat. Jsou drobnosti, které je třeba vypilovat, ovšem věřím, že časem bude místní kuchyně na nejvyšší úrovni vzhledem k ostatním restauracím. Na jídle je vidět jistá péče a chuť ladit vše do moderna.
Obsluha ★★★★★
Jídlo ★★★✮☆
Ceny ★★★★☆
Náhledy fotografií ze složky Kozlovna U Komína