Velikonoční beránek
Není snad tradičnějšího obrazu Velikonoc, než velikonoční beránek. V žádné domácnosti by o těchto svátcích neměl chybět. Spousta lidí však sahá po kupovaném, což je podle mě škoda. Udělat si vlastního není nijak nákladné a chuťově je o 100% lepší.
1 beránek
150g polohrubé mouky
120g cukru
100ml oleje
50ml vody
1 vanilkový cukr
1/3 kypřícího prášku
2 vejce
citronová, pomerančová kůra
sádlo / máslo, hrubá mouka na vymazání a vysypání
Postup
1) Troubu si rozpalte na 175°C. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky dáme do mísy ve které budeme zadělávat těsto. Bílky někam, kde z nich později ušleháme sníh.
2) Žloutky smícháme s oběma cukry. Přilijeme olej a zpracujeme ve víceméně kompaktní hmotu.
3) Kypřící prášek smícháme v odváženém množství mouky a tu pak prosejeme k těstu. Mouka se tím odlehčí a bude vzdušnější. Vše zpracujeme a jelikož vznikne taková víceméně drobenka, přilijeme vodu která utvoří konzistenci akorát.
4) Nyní si můžeme vyšlehat bílky, ke kterým ještě přidáme trošičku soli, do sněhu. Ten poté zapracujeme k základu těsta.
5) Do těsta přidáme citronovou, pomerančovou nebo obě kůry. Já osobně sem přidal i pokrájené lískové oříšky, nicméně můžete i mandle, rozinky, je to na vás.
6) Formu vymažeme máslem či sádlem a vysypeme hrubou moukou. Těsto vlijeme do formy tak, aby nepřetékalo, protože stoupne nahoru. Dbejte na to, aby bylo ve všech koutech, tedy i ouškách.
7) Beránka pečeme cca 25 minut + 5 minut necháme dojít v troubě.
* Hotového beránka můžete ozdobit ještě např. čokoládou. Mně osobně víc chutnal jen pocukrovaný.
* Co se týče kůry, nejlepší je samozřejmě čerstvá. Pomerančovou kůru jsem však měl sušenou. Pro lepší chuť a efekt jsem ji nechal změknout ve vodě a právě vodu i s kůrou jsem použil do těsta.