Čokoládový fondant
Jeden z nejlepších čokoládových dezertů vůbec. Čokoládový dortík, který je po upečení uvnitř ještě tekutý je velmi jednoduchý na přípravu, ale chuťový výsledek je úžasnou tečkou za menu, kterou oslovíte snad každého.
Na 4 fondanty
90g hořké čokolády, min. 70%
90g másla
90 gramů cukru
50g hladké mouky
3 vejce
máslo a polohrubá mouka na vymazání formiček
Postup
1) Jako první si dáme do menšího hrnce cca 3-4cm vody a přivedeme k varu. Do misky, která pasuje na hrnec a je nejlépe kovová, dáme na kousky máslo a čokoládu a necháme ve vodní lázni rozpustit. Poté na 10 minut odstavíme.
2) V jiné, větší misce, si vyšleháme mixérem 3 celé vejce do pěny asi 6-7 minut. Poté postupně začneme zašlehávat po dávkách cukr dokud se nerozpustí.
3) Když je vše vyšlehané, spojíme žluté s hnědým a, tentokrát už metličkou, zašleháme čokoládu do vyšlehaných vajec s cukrem. Když je hmota spojená, začneme prosévat a zamíchávat mouku.
4) Troubu máme předehřátou na 200°C. Formičky si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Směs naplníme do formiček zhruba do 75% a dáme péct. Aby nám vnitřek zůstal tekutý, což je náš cíl, pečeme 6-7 minut a poté hned vyndaváme, případně pečeme 5 minut a 2 minutky necháme dojít.
* Stejně jako u čokoládové pěny, používejte kvalitní čokoládu. Žádné na vaření, žádné nesmysly za 15 korun. Je to znát jak v přípravě tak na výsledné chuti.
* Fondant se v 90% podává s nějakou omáčkou. Klasicky s ovocným coulis, např. malinovým nebo třešňovým, které svoji nakyslou chutí ladí se sladkou čokoládou. Ale mimo není ani vanilková omáčka.
Náhledy fotografií ze složky Dezerty & Sladké pečení