Cheesecake s vaječným likérem
Variant na cheesecaky je spousta a spousta. Dělají se čokoládové, vanilkové, ovocné a tak dále. Tento dezert ze zrajícího sýra je velmi oblíbený mezi všemi. Moje verze tentokrát bude pečená a bude obsahovat vaječný likér, který dodá úžasné aroma a chuť.
Na formu Ø 24cm
Podklad
200g máslových sušenek
100g másla
1 lžíce cukru
Krém
2 mascarpone
1 hrnek cukru
3-4 lžíce hladké mouky
2 vejce
1 hrnek vaječného likéru
špetka muškátového oříšku
Postup
1) Sušenky si buď nadrtíme a nebo v mixéru rozmixujeme nahrubo. Máslo si rozehřejeme a přidáme k sušenkové drti spolu s cukrem a spojíme.
2) Formu si vymažeme a sušenky vmačkáme po celém dnu. Dáme upéct do trouby vyhřáté na 160°C + - na 10 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme tak 20 minut odpočívat.
3) Nyní jdeme na krém. Do větší mísy si dáme mascarpone, k němu přidáme cukr a spojíme v jednu hmotu. Přidáme vaječný likér a vejce a vše zašleháme do sebe v jednolitou hmotu. Nyní přidáme trochu hladké mouky, aby směs nebyla úplně řídká ale ani nijak moc nezhoustla.
4) Směs vlijeme na vychladlý předpečený "korpus" a ozdobíme navrch špetkou muškátového oříšku. Formu dáme do nějakého pekáče s vyšším okrajem, kam nalijeme 2-3 cm horké vody.
5) Pekáč spolu s formou dáme do trouby a pečeme cca 40 minut na 160°C dokud nebude krém uprostřed upečený.
* Na krém se dá použít více variant zrajících sýrů. Nejvíc se používá sýr Philadelphia, který je však zbytečně moc drahý. Různě po světě se tak používá například ricotta, u nás třeba i Lučina nebo pomazánkové máslo (což samozřejmě mění chuť a je to varianta pro zbabělce).
*S muškátovým oříškem opatrně.